Doktorunuzu Seçerken

   ÇOCUĞUNUZU İZLEYECEK DOKTORU SEÇERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

  • Hamileliğinizin en geç 7.ayına kadar mutlaka çocuğunuzu izleyecek olan çocuk doktorunuzu belirlemelisiniz ve en geç 7.ayda doktorunuzla tanışmalısınız. Doğuma kadar en az 1 kez, mümkünse 3 kez çocuk doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.
  • Doktor belirleme işi; daha önceden tanıdığınız bir doktor olabileceği gibi arkadaş, eş, dost, akraba tavsiyesiyle de olabilir. Güncel iletişim yollarından birisiyle de (internet, facebook, twitter, instagram gibi) doktorunuzu seçebilirsiniz.
  • Aslında çocuk doktorundan çok; yakın bir dost, arkadaş, abi ya da yakın bir aile büyüğü aradığınızı unutmayın. Uzun yıllar boyunca çocuğunuza sizden sonra en yakın olacak birisini arıyorsunuz. Onun için aradığınız doktor; sevecen, güler yüzlü, samimi, sıcak kanlı, insanlarla iletişimi iyi olan, sizin tüm stres ve sıkıntılarınızda yanınızda olabilecek olgun bir insan olmalı.

 

DOKTORUNUZDA ARAYACAĞINIZ ÖZELLİKLER

  • Yeterince deneyimli mi?

1978 yılından beri Çocuk Hekimliği yapmaktayım.

 

  • Özgeçmişini mutlaka okumalısınız.

Doktorunuz geçmişteki başarıları, gelecekteki başarılarına zemin hazırlar.

Özgeçmişim için doktoryilmazbay.com adresindeki özgeçmiş bölümüne bakınız.

 

  • Daha önce nerelerde çalışmış? Şu anda bulunduğu yerde kaç yıldır çalışıyor?

Sık yer değiştiren doktorlar sizi de bir gün ortada bırakabilir.

       1991 yılından beri şu anda bulunduğum adreste çocuk hekimliği yapmaktayım.

 

  • Bulunduğu muayenehane dışında başka bir yerde çalışıyor mu?

Hastanede veya başka bir kurumda da çalışıyorsa doktorunuza istediğiniz zaman ya da acil bir probleminiz olduğunda ulaşamayabilirsiniz.

       Yalnızca Fazıl bey cad. No: 2/1 D:1 Hülya apt. adresinde çalışmaktayım.Herhangi bir resmi ve özel kurumda çalışmıyorum.

 

  • Doktorunuz güncel tıbbı takip ediyor mu? Mesleği ile ilgi toplantı ve kongrelere, sempozyumlara katılıyor mu?

Milli pediatri derneği, Türk pediatri derneğinin düzenlediği kongre ve sempozyumları başta olmak üzere, Ege Üniversitesi ve 9 Eylül Üniversitesi’nin düzenliği tüm toplantı, kongre ve sempozyumlara katılmaktayım. Ege Pediatri günlerini düzenli olarak izlemekteyim. Ayrıca İzmir ve çevresindeki tüm bilimsel toplantıları da zamanım el verdiğince yakından takip etmekteyim.

 

  • Doktorunuz hangi yayınları izliyor?

       Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi pediatri dergisi, 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi pediatri dergisi, İstanbul Tıp Fakültesi pediatri dergisi, Cerrah Paşa Tıp Fakültesi pediatri dergisi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Katkı pediatri dergisi, Olcay Neyzi-Türkan Ertuğrul Pediatri yayınları, Klinik Tıp pediatri, Genç Pediatristler, Nutricia Nörolojik hastalığı olan çocuklarda beslenme ve büyüme dergisi, Nelson Çocuk hastalıkları, Pediatrics, Journal of pediatrics dergilerini düzenli olarak izlemekteyim.

 

  • Hangi fakülteden mezun?

1972 yılında girdiğim Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1978 yılında mezun oldum.

 

  • Uzmanlığını hangi fakültede yapmış?

1978-1982 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve hastalıkları Kliniğinde uzmanlık eğitimimi tamamladım.

 

  • Uzmanlık sonrası nerelerde çalışmış?

1982-1984 yılları arasında Askerlik görevim sırasında Erzurum Mareşal Çakmak Hastanesinde, 1984-1991 yılları arasında Edirne Devlet Hastanesinde Çalıştım. 1991 den beri İzmir Karşıyaka’da Serbest Muayenehane hekimliği yapmaktayım.

 

  • Hangi iletişim araçlarından doktorunuza ulaşabiliyorsunuz?

Ofis: (232) 381 69 07

       Telefon: (532) 295 94 96

       WhatsApp: (532) 295 94 96

       Messenger: Yılmaz Bay

       Facebook: Yılmaz Bay

       Instagram: doktoryilmazbay

       Twitter: @dryilmazbay

       E-mail: yilmazdoktor@gmail.com

 

  • Gerektiğinde bilgi alabileceğiniz doktorunuza ait bir web sitesi var mı?

        Web sitesi: doktoryilmazbay.com

 

  • Acil durumlarda doktorunuza istediğiniz zaman ulaşabiliyor musunuz?

Bu çok çok önemli; çünkü çocuk doktorunuzu her an, her yerden, her zaman aramanız gerekebilir.

Tüm iletişim kanallarından doktorunuza istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.

 

  • Muayenehaneye ulaşım kolay mı?

       Muayenehanemize kara yolu, deniz yolu, tramvay, metro ile kolayca ulaşabilirsiniz.

 

  • Kolay randevu alabiliyor musunuz?

       Gereksinim duyduğunuzda muayenehanemizden 08:00-20:00 saatleri arasında istediğiniz saate uygun randevu alabilirsiniz. Düzenli izlediğimiz çocuklarımızda randevu sistemimiz; çocuğunuz muayeneye geldiğinde bir sonraki muayenenin randevusu 1 ay, 2 ay, 3 ay önceden verilmektedir. Acil randevu almanız gerektiğinde ise 08:00-20:00 arası uygun saatlerde randevu alabilirsiniz ancak randevularınız için mümkün olduğunca erken ararsanız size uygun saate randevu almanız daha kolay olacaktır.

 

  • Çalışma saatleri size uygun mu?

Doktorunuz kısıtlı sürelerde çalışıyorsa ve siz de çalışan bir anne-baba iseniz randevu sorunları yaşayabilirsiniz.

         Muayenehanemiz; Pazartesi-Salı-Perşembe-Cumartesi 08:00-20:00 arası

         Çarşamba-Cuma günleri 08:00-18:00 arası açıktır.

 

  • Doktorunuz yeterince bilgili, ilgili, sabırlı, özverili, güler yüzlü, sıcakkanlı ve konuşkan mı?

Buna; doktorunuzla konuştuktan sonra siz karar vereceksiniz.

 

  • Doktorunuzun yanında kendinizi rahat hissediyor musunuz?

Buna; doktorunuzla konuştuktan sonra siz karar vereceksiniz.

 

  • Doktorunuz sizin anlattıklarınızı dinlemeye yeterli zaman ayırıyor mu? Sorularınıza sizi tatmin edecek yeterli yanıtlar veriyor mu?

Buna; doktorunuzla konuştuktan sonra siz karar vereceksiniz.

 

  • Doktorunuz çocuğunuzun muayenesine ve muayene sonrasında sizi bilgilendirmeye yeterince zaman ayırıyor mu?

Muayenehanemizde her çocuğun sorununa göre muayene için gerekli zaman ayrılmakta, muayene sonrası gerekli açıklamalar yapılmaktadır. En son olarak da ailelere anlamadıkları, sormak istedikleri bir şey var mı diye sorulup onlara, soruları ve sorularına cevap için yeterli zaman ayrılmaktadır.

 

  • Yazılı sorularınıza yazılı yanıtlar veriyor mu?

Doktorunuza giderken hatta çok daha önceden aklınıza gelen tüm soruları bir deftere not etmelisiniz. Her sorudan sonra cevaplar için birkaç satırlık aralık bırakıp doktorunuzdan bu sorulara yazılı yanıt istediğinizi belirtmelisiniz. Muayene esnasında birçok soruyu ve sorunu yazılı belge olmazsa unutabilirsiniz.

Muayenehanemizde çalışma ilkemiz; tüm annelerden bir sonraki muayeneye kadar aklına gelen tüm sorularını ve doktoruyla paylaşmak istediği her şeyi mutlaka bir deftere yazması istenmekte ve tüm sorulara eksiksiz yazılı yanıt verilmektedir.

 

  • Doktorunuz düzenli gittiğiniz sağlık izlemlerinde; bulunduğunuz ayla ilgili büyüme, gelişime, çocuk bakımı, beslenme, aşı, oyuncak seçimi gibi konuları içeren aydınlatıcı yazılı belge veriyor mu?

Muayene esnasında ya da sonraki bilgilendirme konuşmasında söylenenleri unutabilirsiniz. Doktorunuz zaman kısıtlılığı nedeniyle bu konulara yeterince zaman ayıramayabilir. Elinizde çocuğunuzun o yaştaki büyüme, gelişme, beslenme ve çocuk bakımı gibi konuları içeren yazılı bir belge olursa, daha sonra dönüp tekrar detaylıca okuyup bu konularla ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.

       Doğumdan 2 yaşına kadar izlediğimiz her bebeğe; her ay, o ayla ilgili büyüme, gelişme, emzirme, çocuk bakımı, beslenme, bedensel ve ruhsal gelişim, aşılar, oyuncak seçimi, hangi oyunları oynayabileceğiyle ilgili detaylı bilgiler içeren broşürler verilmektedir. Ayrıca en çok görülen çocukluk çağı sorunları ile ilgili (Ateş, Öksürük, İshal, Kusma, Soğuk algınlığı, Grip, Kansızlık, Alerji, Beslenme bozukluğu, İştahsızlık gibi) yazılı belgeler verilmektedir.

 

  • Çocuğunuzun hastalığı dışında sizin ve çocuğunuzun psikolojisiyle de ilgileniyor mu?

Bizim için çocuğun hastalığı kadar; çocuğun ve ailenin psikolojisi de önemlidir. Çocuğu hasta olan tüm aileler psikolojik yönden normal düzenin dışına çıkmışlardır. Onlara gerekli özen, anlayış ve ilgi gösterilmektedir.

 

  • Muayenehanede bilgisayar sistemi ile kayıtlar tutuluyor mu?

       Muayenehanemde izlediğim çocukların tüm bilgileri eksiksiz olarak bilgisayarımda yedek diskleriyle birlikte saklanmaktadır.

 

  • Doktorunuz muayene sonrası ağırlık, boy, baş çevresi için büyüme eğrilerini sizinle tartışıyor mu?

       Muayene ettiğim tüm çocukların büyüme eğrileri bilgisayarımdaki çocuk izlem programı ile görsel olarak ailelere sunulmakta ayrıca bu bilgiler yazılı olarak ailelere verilmektedir. Normalin çok altında ya da çok üstünde olanlarda gerekli önlemler ailelerle birlikte belirlenmektedir.

 

  • Doktorunuz size; muayene sonrası çocuğunuzun durumuyla ilgili boy, kilo, baş çevresi gelişimi, yapılan aşılar, beslenme gibi konuları içeren bir izlem kartı veriyor mu? Bilgileri her gidişinizde bu karta işliyor mu?

Muayenehanemde izlediğim tüm çocuklara bir izlem kartı verilmekte. Bu kartta ağırlık, boy, baş çevresi, yapılan tüm aşılar, büyüme eğrileri, beslenme gibi bölümler bulunmaktadır.

 

  • Muayene odası yeterli büyüklükte mi? Yeterince ışık ve hava alıyor mu?

       Muayene odamız 25 m2 ve 3 cepheden yeterince ışık almaktadır.

 

  • Bekleme odası yeterli büyüklükte mi? Yeterince ışık alıyor mu? Havalandırma yeterli mi?

       Bekleme odamız 80 m2 ve 3 cephesi açıktır.

 

  • Muayenehanede ayrıca bir emzirme odası var mı?

       Muayenehanemde 8 m2 genişliğinde annenin rahatça çocuğunu emzirebileceği içinde lavabosu, antiseptik solüsyonu olan ayrı bir emzirme odası vardır.

 

  • Bekleme odasında çocuğunuzu oyalayabilecek yeterli oyuncaklar var mı?

       Muayenehanede akülü arabadan, top havuzuna, salıncaktan, kaydırağa, oyun evinden, oyun arkadaşı hayvanlara kadar çocukları oyalayacak yeterli oyuncak vardır.

 

  • Muayenehaneye günlük ayakkabılarla mı yoksa galoşla mı giriyorsunuz?

       Muayenehaneye giren tüm ebeveynler ve yürümeye başlayan tüm çocuklar galoşla girmektedirler.

 

  • Muayenehanenin genel temizliği uygun mu?

Muayenehanemde 2 adet yardımcı personel günlük ve haftalık temizliğe gereken özeni göstermektedirler.

 

  • Tuvaletin temizliği uygun mu?

Tuvalet temizliğine gereken özen gösterilmektedir.

 

  • Muayene masasında tek kullanımlık örtü kullanıyor mu?

Muayenehanemizde bulunan 4 adet muayene masasında tek kullanımlık hijyenik örtüler kullanılmaktadır.

 

  • Muayene ve bekleme odasında antiseptik solüsyon ve kağıttan el havlusu var mı?

       El temizliği çok önemlidir. Muayenehanemdeki bütün birimlerde durulama gerektirmeyen el temizliği ürünleri, kağıt havlu, ayrıca muayene odasında ve emzirme odasında el yıkama lavabosu bulunmaktadır.

 

  • Muayenehanede gerektiğinde ihtiyaç duyduğunuzda mama, yedek bebek bezi, alt temizleme malzemesi gibi araçlar var mı?

       Çocuk Bakımı ve beslenmesi için gerekli her türlü yedek malzemenin muayenehanede hazır bulundurulmasına özen gösterilmektedir.

 

  • Muayenehanede tıbbi malzemeler yeterli mi?

Çocukların bakım ve tedavisi için gerekli malzemeler uygun koşullarda muayenehanemizde bulunmaktadır. Rutin muayene için gerekli aletler dışında Stroz marka endoskopi aleti (Kulak, burun, boğaz muayenesi için), nebulizatör (Solunum sıkıntısı olan hastalarda Ventolin ve İnhale kortikositeroit uygulaması için), anne sütü sağma makinesi (Sütü yeterli gelmeyen anneler için), Ambo cihazı (Solunum sıkıntısı olan hastalar için), aspiratör, (Burun-boğaz sorunu olan hastalar için) bulunmaktadır.

 

  • Güvenilir laboratuarlarla çalışıyor mu?

Güvenilir olmayan laboratuarlardan alınan sonuçlar doktorunuzu ve sizi yanlış yönlendirip gereksiz tedaviler almanızı sağlayabilir.

       Rutin tetkiklerde İzmir’in en güvenilir laboratuarlarıyla çalışmaktayım. Uzmanlık gerektiren testlerde Ankara Düzen laboratuarıyla çalışmaktayım.

 

  • Muayenehanede aşılar yapılıyor mu?

Eğer muayenehanede aşılar yapılıyorsa ayrıca sağlık ocağına gitmenize gerek kalmaz. Hem sağlık ocağı, hem doktor muayenesi için iki kat zaman harcamamış olursunuz. Çocuğunuzun tüm izleminin bir elden yapılması daha iyi olur.

Çocukluk çağı aşılarının tamamı muayenehanemizde yapılmaktadır.

 

  • Doktorunuzun uyguladığı aşıların hangileri ücretli, hangileri ücretsiz yapılıyor?

Sağlık Bakanlığı’nın sağlık ocaklarında uygulattığı tüm aşılar alt yapısı uygun ve ısı takip sistemi ile izlenen soğuk zinciri bulunan özel çocuk doktorlarına da devlet tarafından ücretsiz verilmekte ve tüm çocuklara da ücretsiz uygulanması istenmektedir. Bu aşılar yeterince güvenli ve yeterince koruyucudur. Bu aşılar için ayrıca ücret ödememek bütçenize katkı sağlar.

Sağlık Bakanlığı tarafından ödenmeyen bazı özel aşılar vardır. İshal aşısı, menenjit aşısı gibi. Bunları da doktorunuzla konuşmalısınız.

       Sağlık bakanlığı tarafından uygulanan tüm aşılar muayenehanemizde ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Sağlık bakanlığının rutin aşılama takviminde olmayan Rota Virus aşısı; 3. Ve 5. aylarda, Meningokoksik menenjit aşısı 1 yaşından sonra isteyen ailelere özel ücretli aşı olarak muayenehanemizde uygulanmaktadır.

 

  • Aşı dolabı aşıların saklanması için uygun mu?

Sağlık Bakanlığı aşı verdiği doktorların aşı dolaplarını ısı-takip sistemi ile 24 saat kontrol etmektedir. Aşı dolabının sıcaklığı 2-8 derece arasında seyretmelidir. Bunun dışına kaydığında ısı-takip sistemi tarafından doktor, hemşire ve görevli personel uyarılmaktadır.

Aşı dolabımız 24 saat merkezi bir sistemle ısı takip merkezi tarafından izlenmektedir.

 

  • Elektrik kesintilerine karşı yedek enerji kaynağı var mı?

Elektriklerin ne zaman kesileceği belli olmaz. Aşı olan dolabın bağlı olduğu yedek enerji kaynağı olmalıdır. Eczanelerde genelde yedek enerji kaynağı yoktur. 24 saat ısı takip sistemiyle kontrol edilmemektedir. O yüzden eczaneden alınıp sağlık ocağına veya doktora götürülen aşılar güvenilir değildir ve koruyuculukları yeterli olmaz.

       Muayenehanemizde elektrik kesintilerinde otomatik olarak devreye giren yedek enerji kaynağı olarak bir jeneratör vardır.

 

  • Ne sıklıkta muayene olacaksınız?

Bebeğinizin doğumdan itibaren çocukluk ve ileri ergenlik (18-24 yaş) dönemine kadar düzenli izlenmesi gerekir.

Düzenli izlediğimiz çocukları; doğumda, 3.gün-7.gün-15. günlerde ve 1.ayda mutlaka kontrol ediyoruz. Sonra ilk yaşta ayda bir, 2.yaşta 2 ayda bir, 3 -6 yaş arasında 3 ayda bir, 6-18 yaş arasında 6 ayda bir ve daha sonrasında da yılda bir kez kontrol etmekteyiz.

Bu kontroller sırasında ailelere çocuk bakımı, beslenme konusunda gerekli bilgileri aktarıp gerekli aşılarını uyguluyoruz. Fiziksel ve ruhsal gelişme basamaklarını izleyip beklenen düzeyde olup olmadığını kontrol ediyoruz. Eksiklik görürsek gerekli önlemleri alıp aileleri bu konuda bilgilendiriyoruz. Olası hastalıkları erkenden tanıyıp hastalık ilerlemeden gerekli tedavileri düzenliyoruz.

 

  • Muayene ücretleri sizin bütçenize uygun mu?

       Muayenehanemizde İzmir Tabip Odası’nın belirlediği Uzman hekim asgari ücret tarifesi uygulanmaktadır.

 

  • Ne sıklıkta ücret ödeyeceksiniz?

       Düzenli izlediğimiz çocukların rutin muayenelerinde; ilk yılda ayda bir, ikinci yılda 2 ayda bir ücret alınmaktadır.

 

  • Düzenli kontrollere gittiğiniz halde, acil bir durum için başvurduğunuzda sizden ayrıca bir ücret alınıyor mu?

Düzenli izlediğimiz çocuklarımızda acil başvurularda ücret alınmamaktadır.

 

  • Özel sigorta şirketleri ve banka anlaşmaları var mı?

Anlaşmalı olduğumuz kuruluşlar:

Allianz Sigorta

Acıbadem Sigorta

Mapfre Sigorta

Axa Sigorta

Groupama Sigorta

Anadolu Sigorta

Güneş Sigorta

Eureko Sigorta

Ergo Sigorta

Sompo Japan Sigorta

Demir Hayat

Inter Partner Asistance

Eureko Tamamlayıcı

İş Bankası

Garanti Bankası

Şekerbank

Vakıfbank

Merkez Bankası

Ziraat Bankası

Halk Bankası Vakfı

Türk Telekom

Akbank

Yapı Kredi

 

  • Yardımcı personel sizi güler yüzle karşılıyor mu? Size yeterince yardımcı oluyor mu? Sizinle ve çocuğunuzla ilgileniyor mu? Randevular konusunda size yardımcı oluyor mu? İşini iyi yapıyor mu? Giyimine ve kişisel bakımına yeterince dikkat ediyor mu?

Muayenehanemizde çalışan yardımcı personele bu konularda gerekli hizmet içi eğitim verilmektedir.