Beklediğiniz an geldi. Artık çocuğunuz tutunarak ayağa kalkmaya, ayaklarının üzerine basmaya başladı. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki çocuğunuz emekleyeceği ve yürüyeceği zamanı kendisi belirleyecektir. Bunun için kesinlikle onu zorlamayınız. Ancak ona ufak yardımlar yapabilirsiniz. Kaslarının güçlenmesi için rahat hareket edebileceği, hatta tepinebileceği bir ortam hazırlamalısınız. Sürekli kucağınıza alırsanız ya da beşikte yatırırsanız kasları yeterince gelişemez ve yürüme gecikir.
Yürüteç ve hoppala gibi aletler çocuğu tembelliğe itip yürümeyi geciktirebilir. Ayrıca yürüteç, bacaklara erkenden fazla yük binmesine neden olarak bacaklarda çarpıklıklara sebep olabilir. Çocuklar anne ve babalarının açık kollarına doğru koşmaya bayılırlar. Karşısına geçip kollarınızı açarak onun size doğru gelmesini isteyebilirsiniz. Koltuk altlarından tutarak dizleriniz üzerinde zıplatabilirsiniz. Bebeğiniz emekliyorsa onunla birlikte emekleyerek onu yakalamaya çalışmanız, onun için çok hoş bir oyun olacaktır. El ve ayaklarınızla köprü taklidi yaparak çocuğunuzun buradan geçmesini isteyebilirsiniz. Sevdiği oyuncağı alması için ona uzatın, ayağa kalkması için cesaretlendirin. Gelip oyuncağı aldığında, oyuncağı ona vererek ya da öperek onu ödüllendirin.
Şimdi kafanızdaki soru ona ne tür bir ayakkabı almalıyım? Bu dönemde bebek patikleri ve altı esnek ayakkabılar yalnızca bebeğinizin ayaklarını sıcak tutması için yeterlidir. Ancak, 1 yaş dolaylarında, bebeğiniz yürümeye başladığı zaman, yalnızca sokağa çıkarken ayakkabı giydirmelisiniz. Ev içerisinde uygun ortamda veya yazın kumda çıplak ayakla yere basması taban oluşumu için çok önemlidir. Bebeğinize alacağınız ilk adım ayakkabısı olarak adlandırılan ayakkabıda aşağıdaki özellikler olmalıdır.
- Ayakkabı çocuğun ayağına uygun olmalıdır.Ayağı sıkmamalı, aşırı büyük olmamalıdır.
- Ayakkabı çocuğun ayak bileğini sarmalıdır.
- Ayak topuğunun arkasına gelen kısım sert olmalıdır.
- Ayak tabanının çukurluğuna gelen kısım yüksek olmalıdır.
- Çukur yükseltisinin altına gelen kısımda yükseltiyi destekleyecek şekilde topuk yükseltisi devam etmelidir.
- Taban kısmı esnek olmalıdır.
Bu tür bir ayakkabı ortopedik bir ayakkabı değildir, çocuğa uygun anatomik bir ayakkabıdır. Böyle bir ayakkabıyı çocuk ayakkabısı satan tüm mağazalardan temin edebilirsiniz. Çocuğunuz için uygun spor ayakkabılar da giydirebilirsiniz.
Çocuğun ayak bileğinin hareketlerini engelleyen, yürümesini güçleştiren sert ortopedik botlar bu dönemde, hatta önemli ortopedik bir bozukluk yoksa 3 yaşına kadar önerilmez. 3 yaşına kadar çocukların ayak tabanları düz ve dışarı dönüktür; bu, çocuğunuzun düztaban olduğu anlamına gelmez. Bunun nedeni tabandaki yağ birikimi, kasların yeterince gelişmemiş olmasıdır. Çocuğunuzun yürümesi tam olarak üç yaşında oturur.
Dr. Yılmaz Bay
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı