Enfeksiyon hastalıkları çocuklarda en sık görülen ve en ağır sağlık problemlerine neden olan hastalıklar arasındadır. Bunların çok büyük bir çoğunluğundan aşı ile korunmak mümkündür. Aşının yan etkileri enfeksiyonların oluşturduğu etkilerden çok daha az görülür ve de çok hafiftir. Aşıyla önlenebilir hastalıklardan çocukların korunması için var olan tüm aşıların bütün çocuklara uygulanması gerekir.

Çocuğunuzun sağlıklı büyümesi için aşı yaptırmayı ihmal etmeyiniz ve onu zamanında aşılatınız. Aşı randevunuzu geçirmeyiniz.

VEREM AŞISI (BCG): 2-3. aylar arasında sol kolda omuza yakın bölgeye yapılır. BCG aşısı yapıldıktan 15-20 gün sonra aşı yapılan yerde bir kızarıklık, sulanma, kabuklanma bazen de kanama olur. Bu 1-2 ay kadar sürer ve aşının normal reaksiyonudur. Bazen de aşıdan 1-2 ay kadar sonra sol koltuk altında ya da omuzda boyuna yakın bölgede fındık büyüklüğünden ceviz büyüklüğüne kadar bir kitle görülür. Bu aşının yaptığı lenf bezi büyümesidir. Tedavi gerektirmez, kendiliğinden geriler.

KARMA AŞI (Difteri, Tetanoz, Aselüler Boğmaca), ÇOCUK FELCİ (İnaktive Polio), MENENJİT (Hemofilus infuenza tip B) aşılarına çocuğunuz 2 aylık olunca başlanacaktır. Bu aşıların beşi bir arada aynı enjektörde olan şeklini doktorunuz bacaktan uyluğun üst ön dış kısmına yapacaktır. Bu aşılar 4.ayda ve 6.ayda yinelenecektir. Yine bu aşıların rapel denilen tekrarı 18.ayda yapılacaktır. 4-6 yaşında karma ve çocuk felci, 11-12 yaş arasında Tetanoz, erişkin tipi Difteri ve aselüler Boğmaca tekrarlanacaktır.

KIZAMIK-KIZAMIKÇIK-KABAKULAK AŞISI (MMR):
Bu aşıların üçü bir arada bebeğinize 12-15 aylık olunca üst kol dış kısmına ve omuza yakın bölgeye cilt altına ya da kas içine doktorunuz tarafından yapılacaktır. Bunların Rapel denilen tekrarları 4-6 yaş dolaylarında ve 11-12 yaş dolaylarında 2 kez yapılacaktır.

Karma aşıdan sonra 24 saat süre ile çocuğunuzda hafif bir ateş, huzursuzluk, kırıklık, aşı yerinde kızarıklık ve şişlik olabilir. Bunlar aşının normal reaksiyonudur, önemli değildir. Doktorunuzun verdiği paracetamol cinsi bir ağrı kesici, ateş düşürücü kullanabilirsiniz. 24 saati aşan ateş, kırıklık, huzursuzluk aşıya bağlı değildir. Doktorunuza danışınız. Aşıdan sonra çocuğunuzu besleyebilirsiniz.

SARILIK AŞISI (Hepatit B): Hepatit B aşısına Doğumdan itibaren her an başlanabilir. İlk aşıdan 1 ay ve 6 ay sonra 2 kez daha tekrarlanacaktır; 11-14 yaş arasında gerekirse rapel denilen bir tekrarı daha olacaktır.

SARILIK AŞISI (Hepatit A): Hepatit A aşısına 1 yaşından sonra her an başlanabilir. 6 ay ara ile 2 kez yapılması yeterlidir.

SU ÇİÇEĞİ AŞISI (Varicella): Suçiçeği aşısının 1 yaşından sonra herhangi bir zamanda 1 kez yapılması yeterlidir. Mutlaka cilt altına yapılmalıdır.

PNÖMOKOK AŞISI (Zatüre): Halk arasında zatüre aşısı olarak bilinen pnömokok aşısına, 2. ayda başlanır 4 ve 6. aylarda yinelenir 12-15. aylar arasında rapel denilen tekrarı yapılır. Doktorunuza danışınız.

GRİP AŞISI: Her yıl Eylül – Aralık ayları arasında yapılabilir. Çocuğunuzun durumuna göre doktorunuz karar verecektir.

HUMAN PAPİLLOMA VİRUS ( Rahim ağzı kanseri) AŞISI: El ayak ve vücutta siğil denen lezyona neden olan human papilloma virüs cinsel bölgede genital siğillere neden olabilir.
Bu virüsün bazı türleri ise rahim ağzındaki hücreleri etkileyerek rahim ağzı kanserlerine neden olabilir. Rahim ağzı kanseri aşısı 9 yaşından sonra her zaman yapılabilir. İkişer ay ara ile üç kez yapılır.

Çocuklarımızın daha az hastalanmaları ve daha kaliteli yaşamaları için:
Haydi, çocuklar aşıya,
Aşıyla daha iyi yarınlara!

Dr. Yılmaz Bay
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Yorumlar kapalı.