Çocuklarda görülen gece işemeleri yalnız çarşafları değil; bir çok ailenin de hayatını perişan etmiştir. Ve halende etmektedir. Öncelikle aileler şunu bilmelidirler ki;5 yaşına kadar ayda 3-5 kez gece işemesi normaldir.Tedavi gerektirmez. Çocuk 5 yaşını geçtiği halde ayda 3-5 kez yada daha fazla altını ıslatıyorsa bu gece işemesi hastalığıdır.Ve bir çocuk hekimine başvurulmalı ve yardımı istenilmelidir. Gece işemesi olan çocukların % 40 anne yada babasında % 80 aile fertlerinden herhangi birinde (Amca, hala, dayı, teyze yada bunların çocuklarında) gece işemesi vardır.

Gece işemesi hiçbir tedavi edilmese de %80-90 gibi çok büyük oranda 20 yaşına kadar kendiliğinden sonlanır.%10-20 gibi bir oranda 20-25 yaşına kadar uzayan vakalarda vardır.

Çocukların ruhsal gelişimini olumsuz etkilediği, okul başarısını düşürdüğü,aile içi ilişkileri bozduğu,çocuğu yalnızlığa ittiği, arkadaşlarından uzaklaştırdığı için 5 yaşından sonra gece işemeleri tedavi edilmelidir. Doktorunuz öncelikle gece işemesine neden olan organik nedenleri araştıracaktır. Bunlar basit bir idrar yolu enfeksiyonu olabileceği gibi Sipinabifida denilen bel açıklığı, çift idrar yolu, fazla böbrek, böbreklerinin farklı yerleşimi, idrar kesesinden idrarın böbreklere geri dönmesi gibi daha ileri bozukluklarda olabilir.Eğer bunlardan herhangi birisi yoksa saf bir gece işemesi söz konusudur. Böyle bir durumda çocuk, aile ve doktorun yakın bir işbirliğine gereksinimi vardır. Aile ve çocuk tedavinin zaman alacağını baştan kabullenmelidir. Doktor, aile ve çocuk işbirliği ile bu sorunun kesinlikle çözümleneceğine inanılmalıdır. Aile ve çocuk doktora tüm verileri ayrıntılarıyla vermeli çocuk doktorunun desteği, çocuğun kendine olan güvenini arttırır.Çocuk ailesiyle ve yakınlarıyla paylaşamadığı bir çok sorunlarını doktoruyla paylaşabilir.

ÇOCUĞUNUZDA GECE İŞEMESİ VARSA

1- Çocuğunuzun akşam yatış saatleri düzenli olmalı.(Örneğin; Hafta içi:21.00 – Hafta sonu:22.00 gibi.)

2- Yatmadan önce mutlaka çocuk tuvalete gitmelidir.

3- Akşam saat 17.00 den sonra süt ve süt ürünleri, çikolata, kola, gazoz, portakal ve mandalina gibi fazla sulu, fazla tuzlu yiyecekler alınmamasına özen gösterilmeli. Ancak bu hiçbir zaman su içmeme savaşına çevirilmemeli.

4- Akşam saat: 20.00’ ye kadar yemek işi bitirilmeli, mümkünse 20.00’ den sonra yemek yenilmemeli.

5- Aşırı yorucu hareketlerden kaçınılmalı.

6-Gündüz bol su verilip beklenmeli çocuk çişi geldiğinde hemen tuvalete gitmemeli.3-5 dakikadan başlayarak 0,5-1.00 saate kadar idrarını tutmayı öğrenmeli.Bu işlem idrar kesesinin hacmini genişleteceği için gece daha uzun süre kuru kalmasına yardımcı olur.

7- Çocuk çiş yaparken ondan çiş yapmayı durdurması istenilmeli sonra tekrar yap komutuyla yapmaya başlanması istenilmeli.Bu işlem çocuğa idrar tutmayı öğretir.

8- Her akşam yatmadan önce bir çok kez bu gece yatacağım ve yarın sabah yatağımı ıslatmadan uyanacağım diye kendi kendine tekrarlamalı.

9- Çocuklar genellikle yattıktan 1 yada 2 saat sonra çişlerini yaparlar. Yattıktan 2 saat sonra bir çalar saati kurarak çocuğun başucuna koyun, çalar saatle çocuğunuz uyanmazsa siz yanına gidip uyandırın. Tam olarak ayılıp bilinçli olarak çişini yapmasını sağlayın.2 saat sonra yanına gittiğinizde altını ıslattı ise saati ertesi gün yattıktan 1 yada 1,5 saat sonraya kurabilirsiniz.

10- Çocuğunuz uyanıp çişini yaptıktan sonra yine yatağını ıslatmaya devam ediyorsa ikinci kez, üçüncü kez 1-2 saat sonraya saati tekrar kurabilirsiniz. Her seferinde çocuk tam olarak uyanmalı, uykulu uykulu çiş yapmasına izin verilmemelidir.

11- Kuru kalktığı günler çocuk ödüllendirilmeli, çiş yaptığı günler cezalandırılmamalı.

12- Bir takvim üzerinde kuru kalktığı günleri çocuk kendisi işaretlemeli, ıslak günlerde takvime işaret konulmamalıdır.

Yukarıdaki özendirici önlemlere rağmen çocuğunuz altını ıslatmaya devam ediyorsa doktorunuz size bazı tedaviler önerebilir.Bunlar ilaç tedavisi olabileceği gibi elektronik algılama cihazı denilen çocuğun kiloduna yerleştirilen ve bir damla idrar ile sesli uyarıya geçerek çocuğu uyandıran cihazlar olabilir.Tedavi seçeneklerine sizinle konuştuktan sonra çocuğunuzun durumuna göre doktorunuz karar verecektir. Tedavi kurallarına kesinlikle uymalısınız.Verilen ilaç yada elektronik algılama cihazını doktorunuzun önerdiği dozda ve önerdiği sürede kullanmalısınız.Doktora danışılmadan kullanılmamalı ve doktorun onayı alınmadan kesilmemelidir.Tedavinin 3-6 ay süreceği bilinmeli ve İlaçlar birden kesilmemeli yavaş-yavaş azaltılarak kesilmelidir. En önemlisi gece işemesinin geçici bir olay olduğu bilinmeli çocuk bu konuda hırpalanmamalı.

Çocuğa sevgi, anlayış ve hoşgörüyle yaklaşılmalıdır.

                                                         Dr. Yılmaz Bay

                                                       Çocuk Sağlığı Uzmanı

 

Yorumlar kapalı.