Çocuğunuzda beyin gelişiminin % 90’nı ilk 1 yaş içerisinde tamamlanır.  Bu nedenle bebeğinizin ilk yaştaki beslenmesi çok önemlidir. Sağlıklı bir gelişme için boy ve kilo artımı tek başına yeterli değildir. Zihinsel gelişim çok daha önemlidir. Boy ve kilo gelişimi normal olduğu halde; zihinsel gelişimde gerilik olabilir. Bu da gizli açlık olarak adlandırılan bir çeşit hastalıktır. Bu nedenle çocuğunuza sunduğunuz gıdaların miktar olarak yeterli olması yanında sağlıklı gelişimi için protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de dengeli olarak içermesi yaşamsal bir öneme sahiptir. Onun için doktorunuzun beslenme önerilerine titizlikle uyunuz. Sütünüz bebeğiniz için en uygun besindir.  Sütünüzün değeri kesinlikle azalmış değildir ancak bebeğiniz büyüdüğü için sütünüzün miktarı büyümüş olan bebeğinizin sağlıklı gelişmesi için bazen yeterli olmayabilir. Bu nedenle sütünüze ek olarak belirli zamanlarda belirli gıdaların başlanması gerekir.

Ek besinlere başlarken öncelikle amaç; çocuğun beslenmesi ya da doyması değildir. Çocuğu ek besine, pürtüklü yiyeceklere ve kaşığa alıştırmaktır. Bunun için şu noktalara dikkat etmelisiniz:

1—Ek besinlere en erken 4.ayda başlayabilirsiniz çünkü çocuklar 4.aya kadar kaşıkla verilen gıdaları yutamazlar.

2—Ek gıdalara en geç 6.Ayda başlamalısınız. Daha geç kalırsanız çocuğunuz anne sütü ya da mamanın tadına iyice alışacak,verdiğiniz tüm gıdalarda anne sütü ya da mamanın tadını arayacak ve ek besini almayı reddedecektir

3-Anne sütü alan çocuklarda anne sütü aldığı sürece asla biberon kullanmayınız.  Su dahil her şeyi kaşıkla veriniz.

4-Ek gıdalara bebeğiniz sağlıklıyken ve de sizin moraliniz çok iyi iken başlamalısınız. Bebeğinize ek gıdayı mutlu bir yüzle ve gülümseyerek sunmalısınız.

5-Bebeğiniz başlangıçta ek besini diliyle dışarı itebilir. Bu ek besini sevmediğinden değil,çiğneme ve yutmasını bilmediğindendir.Ek besinleri ince parçalara bölüp az miktarda sunarsanız zamanla alışır.

6-Her yeni gıdadan sonra dışkısında değişiklikler olabilir. Özellikle meyve suları yoğun karbonhidrat içerdikleri için bu değişiklikler daha belirgin olur. Endişelenmeyin,zamanla düzelir.

7-Ek gıdaları ayrı bir öğün şeklinde vermeyiniz. Anne sütünün hemen üzerine ve kaşıkla veriniz..

8- Bebeğinize verdiğiniz  tüm yiyecekleri doğal ve taze ürün kullanarak hazırlamalısınız

9- Konserve, dondurulmuş gıda ve hazır gıdaları kesinlikle bebeğinize vermemelisiniz.

10- Hazırlanan gıdalar uzun süreli oda ısısında bekletmeyiniz.

11- Yeni başladığınız her besine az miktardan başlamalı ve giderek artırmalısınız. Örneğin ilk gün 1-2 tatlı kaşığı şeklinde başlayıp; her gün 1-2 tatlı kaşığı arttırarak 15-20 gün içinde 1 çay bardağı miktarına kadar(90-100 cc) çıkabilirsiniz.

12- Ek besinler başlarken çocuğunuzu yalnızca kendi sütünüzle besliyorsanız önce alabildiği kadar anne sütü veriniz.  Ek besini anne sütünün hemen üzerine sunmalısınız.  Mama ile besliyorsanız önce alabildiği kadar (90-100 cc) ek besin verin. Sonra ek besinin hemen üzerine alabildiği kadar mama verebilirsiniz. Anne sütü ve mama alıyorsa önce alabildiği kadar anne sütü; hemen üzerine alabildiği kadar ek besin ve hemen ardından da alabildiği kadar mama sunabilirsiniz.

13- Bebeğiniz yeni besini yememekte ısrar ederse; zorlamayınız, bir kaç gün aradan sonra tekrar deneyiniz.

14- Aynı anda birden fazla ek gıdaya başlamayınız. Başlanacak iki yeni gıda arasında en az 3-4 gün ara olmasına dikkat ediniz.

15- Öğünler arasında verilen yiyecekler bebeğinizi doyurabilir. Bu nedenle öğünler arasında bebeğinizi beslemeyiniz.

16- Yemek suyu, su muhallebisi, şekerli su, çay, şekerlemeler, lokum, nişasta karışımı mamalar ek gıda değildir. Bunları bebeğinize kesinlikle vermeyiniz.

17- Ek besinlere 1 yaşına kadar tuz şeker ve baharat eklemeyiniz.

18-Çocuğunuza 1 yaşına kadar çikolata,,patlıcan,incir,kivi,çilek,domates,fıstık,fıstık ezmesi,balık dışındaki diğer deniz ürünleri,sakatatlar,sucuk,salam,sosis,konserve,dondurulmuş gıda,tuzlu salamuralar,patlamış mısır,diyet ürünler ve sakız vermeyiniz.

19- Çocuğunuza 1 yaşın kadar bal vermeyiniz. Balın içinde üreyebilen bir cins mikrop 1 yaşın altındaki çocuklarda bağırsak ve solunum kaslarının sinsice felcine neden olarak çocuğunuzda ciddi bir hastalığa yol açabilir.

20- Her türlü hazır gıdalar, meşrubatlar, hazır meyve suları katkı maddesi içermektedirler ve besleyici değerleri yoktur. Çöp besin olarak adlandırılan bu gıdaları çocuğunuza vermeyiniz.

21– Eğer ekonomik durumunuz uygunsa çocuğunuza en az 1 yaşına kadar, hatta mümkünse 2-3 yaşına kadar inek sütü vermeyiniz.

            ÇÜNKÜ;

*İnek sütü daha düşük demir ve C vitamini içermesi nedeniyle bağırsaklarda gözle görülmeyen küçük kanamalara neden olabilir. Buda bebeğinizde Demir Eksikliği Anemisine (kansızlığa) neden olabilir.

*İnek sütünde anne sütüne göre daha fazla miktarda tuz ve mineraller; özellikle de sodyum potasyum ve klor olduğu için böbrek yükünü artırır.Bu da vücudun su dengesini olumsuz etkiler

*İnek sütü alan çocuklar sıvı kaybına (Dehidratasyon) daha yatkın olurlar

*İnek sütü alerji riskini artırır.

*İnek sütünün İçerdiği yağın sindirimi oldukça güçtür.

*İnek sütü içerisindeki D vitamini yeterli olmadığı için sağlıklı kemik ve iskelet gelişimi sağlayamaz.

*İnek sütü Omega 3 ve Omega 6 gibi yağ asitlerinden fakirdir. Bu maddeler bebeğin gözündeki retina tabakası, beyin hücreleri ve doku hormonlarının gelişimi için çok önemlidir. Eksiklikleri çocuğunuzun bedensel ve ruhsal gelişimini olumsuz etkiler.

Çocuğunuz anne sütü ve mama alıyorsa 4.ayda anne sütü üzerine ilk başlayacağınız ek besin; sütlü pirinçli ya da sütlü irmikli mamalardır.  Bunlar bazı mama firmaları tarafından özel olarak hazırlanmıştır ve suyla karıştırarak kullanılabilir. Muhallebiyi;  pirinç unu ve devam mamasıyla  kendinizde evde yapabilirsiniz.

Yorumlar kapalı.