Sevgili anneler ve babalar; çocuğunuzun kulağını temizlemek için kulak çöpü, kürdan, kibrit çöpü, kulak pamuğu kullanmayınız. Çocuğunuzun kulak temizliği için banyodan sonra kulaklarındaki nemi ince bir havlu ya da tülbentle almanız yeterlidir.

               Tüm canlılarda olduğu gibi çocuğunuzun kulakları da kendi kendini temizler. Siz dışarıdan temizlemeye kalkarsanız vücudun kendi temizleme işlevini engeller ve buşon adı verilen kulak tıkaçlarına neden olursunuz. 

Nasıl ki gözümüz, ağzımız, burnumuz kendini temizlemek için bir sıvı salgılıyorsa; kulaklarımızda kendini temizlemek için serümen adı verilen özel bir sıvı salgılar. Sarı, altın sarısı, açık kahverengi renkte olan bu sıvı dış kulaktan içeriye giren tozu, kiri, mikrobu ve her türlü yabancı maddeyi tutar. Dış kulak yolunda bulunan ince titrek tüylerin hareketleriyle bu salgı kulak kepçesine doğru taşınır. Eğer biz kulak çöpü, kürdan, kibrit, kulak pamuğu gibi maddelerle bu salgıya temizlemeye çalışırsak bu salgıyı içerisindeki yabancı maddelerle birlikte kulak zarına doğru itmiş oluruz. Bu esnada salgıyı dışarıya atmaya çalışan titrek tüylerin hareketlerini bir süreliğine de olsa bozarız. Vücut salgı salgılamaya devam eder. Ancak titrek tüyler çalışmadığı için salgı dış kulak yolunda birikir. Daha sonra titrek tüyler çalışmaya başlasa bile artık biriken salgıyı dışarı atacak güçte değildirler. İşte o zaman buşon adı verilen kulak kiri dış kulak kanalında birikmeye devam eder. Sonuçta kulak kanalını tam olarak tıkayarak çocuğunuzda işitme kaybına neden olabilir.

Bazen dışarıdan da görülebilen dış kulak kanalındaki bu birikintiyi (buşon) anne ve babalar almaya kalkarlar. Çoğunlukla da alamayıp daha derinlere iterler. Ayrıca dış kulak kanalında tahriş, yaralanma ve kanamalara neden olabilirler.

Sevgili anne ve babalar; çocuğunuzun dış kulak kanalı ve kulak kepçesinde gördüğünüz sarı,altın sarısı,açık kahve rengindeki sıvı (Sürümen sekresyonu)çocuğunuzun kulağını koruyan çok değerli bir sıvıdır.Kulak çöpü,kürdan,kibrit çöpü ve kulak pamuğu kullanarak temizlemeye kalkmayın.

Sözün özü: Çocuğunuzun kulaklarını banyodan sonra ince bir havlu, bez ya da tülbentle temizlemeniz yeterlidir.

                                                                               Başarı dileklerimle

                                                                                      Dr.Yılmaz Bay

                                                                 Çocuk ağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı

 

Yorumlar kapalı.