0-6 AY ARASI

BEBEĞİNİZİN TEK BESİNİ

ANNE SÜTÜDÜR!

ANNE SÜTÜ VE EMZİRME

“İneğin sütü buzağısı, annenin sütü bebeği içindir.”

Sayın anneler;
Dünyanın en zor ve en kutsal mesleği olan annelik mesleğini seçtiğiniz için sizi kutlarım. Bu oldukça zor ve o oranda da kutsal mesleği en iyi şekilde başarmanız için sizlere yardımcı olabilecek bazı bilgilere kısaca değinmek istiyorum.

 

BEBEK BESLENMESİNDE ESAS MADDE ANNE SÜTÜDÜR

Tüm hazır mamaların esası inek sütüdür,bazı değişikliklerle anne sütüne yaklaştırılmaya çalışılmıştır. Ama hiç bir zaman anne sütünün tam eşdeğeri değildirler ve olamazlar da. Anne sütünün olmaması,kötü olması ve bebeğe yaramaması diye bir şey söz konusu değildir.Çok özel durumlar dışında her annenin çocuğunu besleyebilecek sütü vardır ve bu süt, kendi yavrusu için en uygundur.Hiç bir besin anne sütünün yerini tutamaz.
Anne sütü ile beslenmenin çocuk ve anne sağlığına sayısız yararları vardır.Bunlardan başlıcaları :

 

ANNE SÜTÜ İLE BESLENMENİN ÇOCUK SAĞLIĞINA OLAN YARARLARI

  • Bebek için uygun bir sıcaklıkta ve herzaman hazırdır.
  • İçinde mikrop barındırmaz.
  • İçinde bebeği; mide ve bağırsak, solunum yolu ve idrar yolu enfeksiyonu yapan mikroplara karşı koruyucu maddeler vardır. Yine anne sütü alan çocuklar mantar,parazit ve viral enfeksiyonlara daha az yakalanırlar.
  • Alerji yapmaz.
  • Bebeğin büyüme ve gelişmesi için gerekli her şeye sahiptir. Anne sütü alan bebekte beslenme yetersizliği görülmez.
  • Kansızlık görülmez.
  • İleri yaşlardaki diş çürükleri anne sütü alan bebekte suni beslenmeye göre yarı yarıya daha azdır.
  • Çene ve diş gelişim bozukluğu görülme oranı düşüktür.
  • Kulak iltihabı daha az görülür.
  • Gaz sancıları daha az görülür.
  • Şişmanlık görülmez.
  • Erişkin yaşamında kalp damar hastalıkları daha az görülür.
  • İleri yaşlarda kanser gelişme oranı daha düşüktür.
  • Bebeğin ruhsal gelişmesine olumlu katkıları vardır.

 

EMZİRMENİN ANNEYE OLAN YARARLARI

  • Emzirme, bebekle anne arasında duygusal yönden bir bağ kurarak anneyi psikolojik yönden rahatlatır.
  • Anne sütü ekonomiktir,temini için masraf gerekmez.Anne sütü ile beslenme hem aile hem de ülke bütçesine katkı sağlar.
  • Doğum aralarını uzatarak aile planlamasına yardımcı olur.
  • Annede yumurtalık ve meme kanseri riskini azaltır.

Anne adayları hamileliğin başlangıcından; hatta genç kızlığından başlayarak “Çocuğumu kendi sütümle besleyeceğim” düşünce yapısında olmalıdırlar. Bunun için hamilelik öncesi ve hamilelik döneminde beslenmesine, dinlenmesine,uykusuna özen göstermelidir. Çocuk doğar doğmaz; yıkanmadan çıplak olarak annenin memesine koyulmalıdır. Anne çocuğu çıplak olarak bağrına basmalıdır. Ten tene temas önemlidir. Sütün olup olmaması önemli değildir. Çocuğunuz refleks olarak memenizi emecek ve emilen memeye süt gelecektir. Yavrunuzla aranızdaki bu ilk dakikalardaki etkileşim iyi bir emzirmenin ilk koşuludur. Hiç merak etmeyiniz emzirme konusunda doğal bir yeteneğiniz olduğunu göreceksiniz.

 

BEBEK NASIL MEMEYE YERLEŞTİRİLMELİDİR?

Emzirmeye başlamadan önce en rahat ettiğiniz pozisyonda olunuz. İlk günlerde yatarak emzirmek sizin için daha rahat olabilir. Siz yan yatmış pozisyonda iken bebeğinizi size dönük olarak yatırınız. Bebeğinizin ve kendinizin arkasını bir yastıkla destekleye bilirsiniz. Bebek ağzını en çok açtığı zamanda; meme başını baş ve işaret parmaklarınızın arasında hafifçe sıkarak, meme başının arkasındaki koyu kahverengi kısım dâhil bebeğinizin ağzında olacak şekilde memeye yerleştiriniz. Bu sıkma esnasında akan birkaç damla süt çocuğun memeye sarılmasını sağlar. Daha sonra memenizi üstten hafifçe bastırınız. Bu işlem çocuğun burnunun tıkanmasını engeller ve rahat nefes almasını sağlar. Emzirme esnasında meme ucunu devamlı acıması bebeğinizin memeyi iyi kavramadığını gösterir. Bebeğinizi memeden ayırıp memenizi yeniden uygun pozisyonda vermeyi deneyiniz. Emerken şapırtı sesi duyurması ya da yanaklarının içeri çekilmesi genellikle bebeğinizin memeyi yeterince kavramadığının göstergesidir. Eğer bebeğiniz memenizi doğru kavramışsa her emme işlemi sırasında çenesini ve bazen de kulaklarını hareket ettirir.

Bebeğinizi mümkün olduğunca dik olarak emziriniz. Böylece bebeğiniz daha az hava yutacak, sonuçta gaz sancıları ve kusma azalacak, hatta besin artıklarının genizi tıkaması sonucu oluşan kulak iltihapları bile azalacaktır. Beslenme işlemi bittikten sonra bir bez ya da havlu koyulmuş omuzunuza dik olarak çocuğunuzu yaslayınız, sonra da arkasına hafif darbelerle vurarak beslenme sırasında yuttuğu havayı çıkarmasına yardımcı olunuz. Gazını çıkardıktan sonra düz bir yatak üzerine yan yatırınız.

 

BEBEĞİNİZİ NE SIKLIKTA EMZİRMELİSİNİZ?

DAHA ÇOK EMZİRME=DAHA ÇOK UYARI=DAHA ÇOK SÜT

Bebek ne kadar çok emerse, anne de o kadar çok süt üretir.

  • İlk günlerde bebeğinizi belirli zaman aralıkları ile değil; o istedikçe emziriniz. Saatin esiri olmayınız.
  • Zaman sınırı koymayın.
  • Her ağladığında bebeğinizi emzirin
  • Yeni doğan döneminde günde 8-10 kez emmek isteyebilir.
  • 1-2 Ay da emme isteği 6-8 öğüne düşer.
  • Sık emzirme süt salgısını artırdığı gibi memenizin şişmesini ve acımasını da önler.
  • 1-2 aydan sonra bebeğinizi 2-4 saat arasında, ortalama 3 saat ara ile emzirmeye çalışınız. Çünkü sütünüz bebeğinizin midesinde 2,5-3 saat kalır. Bu aralıklarla emzirmeniz bebeğinizde sindirim problemlerini ve özellikle gaz sancılarını azaltır.

 

EMZİRİRKEN HER İKİ MEME DE BEBEĞE VERİLMELİ Mİ?

Her emzirmede her iki göğsünüzü de bebeğinize sunulmalısınız ancak bebeğiniz ilk memede doydu ikincisini almıyorsa ısrarlı olmayınız. Emzirme sırasında memeden ilk gelen süt “Ön süt”tür,suludur ve daha az yağ içerir.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sütünüzün yağ miktarı artar.Bu “Son süt” bebeğinizin enerji gereksinimini daha çok karşılar ve ona doygunluk hissi verir.Bebeğinizin her iki süte de gereksinimi vardır. Emzirme sırasında en etkili uyarıyı ilk emzirilen göğüs alır ve o göğüsten daha çok süt salgılanır, bu nedenle her iki göğüsün eşit uyarı alabilmesi için her emzirmede ilk emzirilen göğüs değiştirilmelidir.

 

BEBEĞİNİZ MEMENİZDE NE KADAR SÜRE KALMALIDIR?

Bebeğiniz memede ne süre kalacağına kendisi karar vermelidir. Ancak bebeğiniz memedeki sütün %90-95 ini ilk 5-6 dakikada alır. O nedenle bebeğinizin her iki memede kalma süresi 10-15 dakika bir meme, 10-15 dakika diğer meme olmak üzere toplam 20-30 dakikayı geçmemelidir. Daha uzun sürelerde memede kalırsa meme başını emzik gibi kullanır, sonuçta meme başı tahriş olabilir, yara ve çatlaklar gelişebilir.  Bu da oldukça ağrılıdır ve emzirmeyi zorlaştırır.

SEVGİLİ ANNELER; DOĞANIN BEBEĞİNİZE EN BÜYÜK ARMAĞANI OLAN ANNE SÜTÜNDEN ONU YOKSUN BIRAKMAYINIZ.ANNE SÜTÜ İLE BESLENMEK ONUN EN DOĞAL VE EN YAŞAMSAL HAKKIDIR.

 

Yorumlar kapalı.