Bebekler doğumdan itibaren, bebekler için özel olarak hazırlanmış Hidroterapi Havuzlarına, 3 ayın üzerinde denize, 1 yaşın üzerinde denize ve havuza girebilirler. Deniz ve havuz seçeneklerinin ikisi bir arada ise deniz tercih edilmeli. Denizde ve havuzda kalma süresi 2–3 dakikadan başlayarak ve her gün 2-3 dakika arttırılarak çocuğun yaşına ve cilt tipine göre 15–20-30 dakikaya kadar çıkarılabilir. Havuzdan çıkınca hemen duş alınmalı, denizden çıktıktan sonra hemen duş alınmamalı. Deniz suyundan daha verimli yararlanmak için çocuğunuzu hafifçe kuruladıktan sonra 15-20-30 dakika duş almadan bekletmelisiniz.
ÇOCUKLAR GÜNEŞTEN NASIL YARARLANMALI?
Çocuklar; Ekim-Nisan ayları arasındaki kış döneminde güneşin göründüğü öğlen saatlerinde güneşe çıkartılmalıdır. Çocuklar, Nisan-Ekim ayları arasındaki güneşin kuzey yarım küreye dik geldiği, yaz döneminde ise güneşin oluşturduğu D vitamininden en çok yararlanabilmeleri için güneşin bulunduğunuz bölgeye en dik geldiği öğle saatlerinde koruyucu krem kullanmadan güneşe çıkartılmalıdır. Çocukların öğlen saatlerinde kol ve bacakları açık bir şekilde yaşına ve cilt tipine göre 10-15-20-30 dakika güneşe çıkartılması yeterlidir.
Güneşte kalma süresi 2-3 dakikadan başlayarak ve her gün 2- 3 dakika arttırılarak 10-15 günün sonunda 10-20-30 dakika güneş altında tutulacak şekilde arttırılmalıdır. Üç yaşın altındaki çocuklar hiçbir zaman çırılçıplak güneşin altında bırakılmamalıdır. Kolları ve bacakları açıkta bırakan bir giysi ile güneşlenmeleri yeterlidir. Çocukların derileri çok hassas olduğu için gölgede de olsa, sudan ve kumdan yansıyan güneş ışınları çocukların cildini yakabilir. Çocuğunuz, uzun süreli deniz kenarında olacaksa, deniz kenarında şemsiye altında değil mutlaka güneşten ve yansıyan güneş ışınlarından uzak bir ortamda olmalıdır.
ÇOCUKLAR GÜNEŞTEN NASIL KORUNMALI?
Çocuklar güneşe çıkmadan yarım saat önce 30-50 faktör arası doktorun önerileri doğrultusunda deri tipine uygun bir güneş kremi kullanmalıdır. Krem sürme işlemi 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır. Çünkü kremlerin etkisi en fazla 2–3 saat sürer. Eğer çocuğunuz denize ya da havuza girecek ise; ultraviyole ışınlarının büyük bir kısmı (% 60 kadarı) sudan geçerek deriye ulaştığından suya dayanıklı bir güneş kremi güneşe çıkmadan yarım saat önce çocuğun vücuduna sürülmeli ve her 2–3 saatte bir bu sürme işlemi tekrarlanmalıdır. 3 yaşın altındaki çocuklarda organik ve kimyasal filtre içeren kremler kullanılmamalı, yalnızca mineral filtre içeren kremler kullanılmalıdır. Ayrıca bu kremlerde parfüm, deodorant ve paraben gibi koruyucu madde olmamalıdır.
UV Koruyucu mayolar: Yaz aylarında çocuklar günün büyük bölümünü; sokakta, parkta, bahçede, havuz- deniz kenarında, havuzda veya denizde geçirirler. Böyle durumlarda normal giysiler onları güneşin zararlı etkilerinden korumaz. Her 3-4 saatte bir koruyucu güneş kremi kullanmak hem pratik değil hem de pahalı bir uygulamadır. UV koruyucu mayolar böyle durumlarda hem daha ucuz ve hem de daha pratiktir. Polyester bileşenli sentetik kumaştan üretilmiş uzun ya da kısa kollu olarak tasarlanmış SPF 50+ UV korumalı çocuk mayoları; çocuklara %98 oranında UVA – B koruması sağlar.
DR. YILMAZ BAY
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı